Skole og korona – hvem avgjør om skolen skal stenge?

– Viken fylkeskommune som skoleeier har ikke myndighet til å stenge en skole. Den beslutningsmyndigheten ligger til lokal helsemyndighet og ikke til fylkeskommunen eller den enkelte skole.
Klikk for stort bilete Christian Berset

Det sier fylkesdirektør for utdanning og kompetanse, Solveig Helene Olsen, etter at flere har henvendt seg med spørsmål om hvem som bestemmer om de videregående skolene i Viken skal holde åpent eller stenges under pandemien.

Lokale helsemyndigheter eller regjeringen fastsetter nivået på smittevernet

– Fylkeskommunen har ikke myndighet til å fastsette nivået på smittevernet i de videregående skolene. Det er det lokale helsemyndigheter (kommunen) eller regjeringen som beslutter. Det er en nasjonal føring at barn og unge skal skånes for de strengeste tiltakene og at de skal være mest mulig på skolen. Det er de retningslinjene vi forholder oss til, sier Olsen.

Den enkelte rektor har altså heller ikke myndighet til å stenge en skole.

Solveig Helen Olsen gir samtidig stor anerkjennelse til elever, lærere og skoleledelsen for pågangsmot og utholdenhet i en skolehverdag som er preget av pandemisituasjonen.

Saken er publisert av sentral webredaksjon i Viken fylkeskommune.